Az elmúlt néhány hónapban különösen sokat foglalkoztam a szabálykövető webáruházak/viszonteladók kérdéskörrel. Egyelőre nem túl biztató a helyzet, ezen szeretnék változtatni. Alább az ITTF reguláknak megfelelő MOATSZ szabályok: “2.4.7. Csak olyan borítást szabad használni, amelyen semmiféle fizikai, kémiai vagy egyéb kezelést nem végeztek. […] 3.2.4.1. Minden játékos felelős azért, hogy az ütőfára az ütőborításokat káros hatástól mentes oldószeres ragasztóval ragassza fel.”

A képlet egyszerű, az eladó ennek megfelelően sportszerű, szabálykövető, igazságos keretek közé tereli a jelen asztaliteniszét, vagy teret ad a sportszerűtlen, szabálytalan és igazságtalan versenyzés lehetőségének? Vajon megér néhány ezer forint plusz bevételt mindez? A kérdés játékos/vásárló szempontból is egyszerű, vajon támogatod a tisztességre törekvő eladót azzal, hogy esetleg valamivel többet költesz egy-egy árura? Vagy másképp egy tisztességtelenül elért győzelem megelégedettséget okoz? Aligha. Egyébként ha többet tervezel költeni, általában megfontoltabb és átgondoltabb vagy – legalább is a tapasztalataim szerint – ami a legtöbb esetben segíti a helyes döntést. Készítettem egy felsorolást, – amit viszonylag hosszú kutatás, vizsgálódás és tapasztalatgyűjtés előzőt meg – azokat az értékesítőket sorolom fel, akiknek az árult termékeik között nem találtam sem gyorsítót/boostert, sem VOC tartalmú ragasztót, a visszárut korrekten kezelték és “feketézés” sem merült fel. A lista vélhetően nem teljes.

Magyarország

butterfly.hu
Szállítás költség: 1.950 Ft

Európa

soulspin.de
Szállítási költség: 12,95€
Az összes közül a kedvencem, nevükhöz hűen igazán lélekemelő termékeik vannak. Ütőkonfigurálási lehetőség. Az ütőnyél megoldásaik pedig igazán érdekesek és előremutatóak. Az angol nyelvű felületen eggyel több ütőtartótok opció van.

nittaku.tt
Szállítási költség: 12,95€
Egy cég a Soulspinnel, kicsit döcögve, de sikerült elérnem, hogy egyszerre tudjak rendelni “mindkét oldalról”.

stigasports.com/eu/table-tennis
Szállítási költség: 80€ felett ingyenes.
Eddig minden rendelésem mellé küldtek 15% kedvezményt biztosító vásárlási kupont.

ttshop-ostalb.de/
Szállítási költség: 9,9€
Széles választék, korrekt árak, kedvezménysávok 100€ – 20%, 500€ – 25%, 1000€ – 30%. A kedvezmények sok, de nem minden típusú termékre érvényesek (pl. borítás, ütő, számláló, élvédő, stb.).

schoeler-micke.de
Szállítási költség: 16,9€
Széles kínálat, egész korrekt kedvezmények, jó szűrőfeltételekkel kereséshez.

shop.sport-schreiner-tischtennis.de
Szállítási költség: 24,9€
Nagy választék, ugyancsak kedvezmények nagyobb rendelés esetén 1€ – 10%; 150€ – 15%; 200€ – 20%.

Japán

iruiru.com/?lang=EN
Szállítási költség: Kb. 8.000 Ft-tól kezdődően (az itthoni áfát is beleszámolva).
Vám 150€ felett, a jelenlegi EU-Japán megállapodásnak köszönhetően egy dokumentum kitöltésével vámmentessé tehetőek a japán termékek. Kártyás átutalásnál minden adatot ékezet nélkül kell írni.
Sok terméket jobb áron lehet beszerezni, mint Európából bárhonnan, japántollszáras ütőparadicsom.


Zárszó

A felsorolás csak olyan értékesítőt tartalmaz, akitől lehet rendelni magyarországi címre. Külföldi rendelés esetén érdemes összebeszélni, hogy csökkenjen a szállítási költség. A listát igyekszem a bejövő információk és az új tapasztalatok alapján frissíteni, ebben a tekintetben szívesen veszem a visszajelzéseket.