Néhány hónapja érkezett edzésre egyik utánpótlás játékosunk az alábbi ütővel:

Na ezért ne add az iskolás társaidnak a versenyütődet, s különösen ne hagyd az iskolában.

Kellett pár hónap mire nekiugortam, mivel elsőre nem igazán tudtam miként kezdjek neki. Végül jött egy ötlet. Az ütőnek 85%-ban kell fát tartalmaznia, s hogy ne borítsam fel az arányt a hurkapálcikák mellett döntöttem, ami a legtöbb papír írószer üzletben beszerezhető. A legvastagabb lehetőséget választottam. A nyelet és a fejet is három helyen fúrtam meg 3.2mm-es fúrófejjel, majd ragasztóval bekentem a lyukakat és a méretre vágott pálcikát.

Az összeillesztésnél kicsit játszani kellett. Apránként vagdostam vissza a pálcikákból, hogy a lehető leghosszabban belenyúljon az ütő fejébe. Sajnos az utolsó fúrással átfúrtam az ütőfejet. Már épp az volt a fejemben mennyire jól megy, s legvégül sikerült kilyukasztani… Emiatt a pálcikát csiszolgatni kellett, hogy passzoljon az ütőfej síkjával.

A fúrásnál nagyon oda kell figyelni, nehogy átfúrd az ütődet.

A következő művelet a hiányzó részek kitöltése volt. Én egy erős és egyben rugalmas ragasztót választottam. Finoman be kellett dolgozni a résekbe, hogy mindenhol rendesen kitöltse. Mivel helyenként nem lehetett, vagy nem akartam annyi ragasztót egyszerre felvinni, illetve csiszolgatni is kellett, ami miatt felületi egyenetlenségek keletkeztek, ezért 2-3 alkalommal ragasztottam újra a felületet.

90% készültség

Legvégül megpróbáltam reprodukálni az eredeti feliratot, azt hiszem a próba kifejezés helytálló, mert nem igazán sikerült, talán a csiszolt verziónál még így is jobb lett.

A végeredmény.

Bréking!
Sajnos szó szerint. Az ütőt lehetett játékra használni, de érezhetően rugalmasabbá vált, amellett, hogy az eredeti érzést már nem tudta visszaadni. Három hónapot bírt, s újra eltört. Lehet tovább húzta volna, ha amortizációra kevésbé hajlamos kezekbe kerül, s valamivel erősebb anyaggal próbálom fixálni, majd talán egy következő darabnál.